Dziś proponuję pyszne, rozgrzewające danie, w sam raz na pogodę za oknem.
Czas przygotowania: około 30 minut
porcje: 4-5
Składniki:
- Słoik ciecierzycy 720 ml
- pomidory z puszki lub kartonu, krojone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- ząbek lub dwa czosnku
- 2-3 cm korzenia imbiru starte na drobnej tarce
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczka chili
- natka kolendy
- szklanka mleka kokosowego (lub więcej wg upodobań)
- jogurt grecki (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Ja robię to danie w woku, ale może być też garnek z grubym dnem. Rozgrzewam olej, na który wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodaję wszystkie przyprawy i zwiększam ogień na dosłownie chwilkę, aby mocniej zaczęły pachnieć. Zmniejszam ogień, dodaję pomidory, przecier, ciecierzycę z zalewą i duszę około 30 minut. Następnie dodaję mleko kokosowe i gotuje jeszcze przez chwilkę. Podaję z brązowym ryżem lub pieczywem pełnoziarnistym, dekorując potrawę jogurtem i kolendrą. Smacznego!