curry

Dziś proponuję pyszne, rozgrzewające danie, w sam raz na pogodę za oknem.

Czas przygotowania: około 30 minut
porcje: 4-5

Składniki:

  • Słoik ciecierzycy 720 ml
  • pomidory z puszki lub kartonu, krojone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek lub dwa czosnku
  • 2-3 cm korzenia imbiru starte na drobnej tarce
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka chili
  • natka kolendy
  • szklanka mleka kokosowego (lub więcej wg upodobań)
  • jogurt grecki (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki wody.

Przygotowanie:

Ja robię to danie w woku, ale może być też garnek z grubym dnem. Rozgrzewam olej, na który wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodaję wszystkie przyprawy i zwiększam ogień na dosłownie chwilkę, aby mocniej zaczęły pachnieć. Zmniejszam ogień, dodaję pomidory, przecier, ciecierzycę z zalewą i duszę około 30 minut. Następnie dodaję mleko kokosowe i gotuje jeszcze przez chwilkę. Podaję z brązowym ryżem lub pieczywem pełnoziarnistym, dekorując potrawę jogurtem i kolendrą. Smacznego!

Podobne wpisy