Pyszna gruszka
|

Pyszna gruszka

Gruszki każdy z nas zna, większość z nas je bardzo lubi. Dlatego z pewnością miło będzie przeczytać, że gruszki są nie tylko pyszne, ale zdrowe i dietetyczne. Ten słodki owoc na świecie występuje w wielu różnorodnych odmianach, gruszki jakie znamy w Polsce są odmianami tzw. gruszki europejskiej. Drugi rodzaj gruszek – z wyglądu bardziej przypominających…

Kiwi – zdrowie na zielono
|

Kiwi – zdrowie na zielono

Kiwi to egzotyczny owoc, który od wielu lat zagościł w naszych sklepach, domach i na naszych stołach. Zwany także w krajach anglojęzycznych „chińskim agrestem” („Chinese gooseberry”), owoc ten pochodzi z Chin, gdzie zaczął być uprawiany 300 lat temu. U progu XX wieku zawitał do Nowej Zelandii, gdzie stał się bardzo popularny. Nazwa „kiwi”, pochodząca od…

Seler to nie feler
|

Seler to nie feler

Dzisiaj chcę napisać Wam parę słów o korzyściach prozdrowotnych selera naciowego. Większości kojarzy się on zapewne z typową przekąską proponowaną na dietach odchudzających. Faktycznie. Seler naciowy, niezwykle ubogi w kalorie, składający się w 95% z wody nie tylko sprzyja zgrabnej sylwetce, ale i dobrze nawadnia organizm. Ba! Seler uchodził już od czasów starożytnych Rzymian za…

Pomarańcze aromat i smak raju

Pomarańcze aromat i smak raju

Pomarańcza – aromatyczna, pachnąca, słodka, soczysta, wielu z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Albo z poranną szklanką soku. Albo ze smaczną skórką do wypieków. Albo ze zdrową przekąską. Pomarańcze są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Jedzmy je dla przyjemności, dla dobrego samopoczucia, ochrony przed chorobami i dla linii. Pomarańcze są znakomitym…

Kwaśna cytryna
|

Kwaśna cytryna

Wszystko jedno, czy kojarzona z Orderem Uśmiechu, czy z gorącą herbatą, cytryna jest niezwykle popularnym i powszechnie konsumowanym owocem. Cytryny pochodzą z pogranicza Indii i Chin, gdzie uprawiane były już 2 500 lat temu. Są krzyżówką cytrona i limy, do Europy trafiły dzięki wyprawom krzyżowym w okresie średniowiecza. Ten niezwykle wyrazisty w smaku owoc słynie…

Czerwona moc buraków
|

Czerwona moc buraków

Buraki jako dzikie warzywo pochodzą z północnej Afryki i zanim je jeszcze uprawiano, wśród kultur pierwotnych jadano tylko liście buraków. Dopiero starożytni Rzymianie upowszechnili jedzenie bulw buraczanych, a zwyczaj ten w północnej Europie zaszczepili „barbarzyńscy” najeźdźcy Imperium Rzymskiego. Polakom kojarzą się z barszczem, ćwikłą i tartymi buraczkami do kotleta. Buraki to tak „pospolita” jarzyna w…

Smakowite Winogrona
|

Smakowite Winogrona

Jedzone w całości, w sałatkach, jako sok, rodzynki, czy wino – winogrona stanowią aromatyczny, pyszny i ekscytujący dodatek do naszej diety. Czy wiedziałeś, że winogrona, nie dość, że są smaczne, to sprzyjają także zdrowiu? Już w starożytności zauważono właściwości prozdrowotne winogron, wówczas stosowane były m.in jako środek na skaleczenia i rany, a także naturalny wspomagacz…

Oberżyna czyli bakłażan
|

Oberżyna czyli bakłażan

Bakłażan to niby jarzyna, ale w istocie botanicznie jest owocem, konkretnie jagodą. Pochodzi z Indii, w Europie uprawiany początkowo jako roślina ozdobna, później doceniono jego wykwintny smak i stał się wytwornym smakołykiem. Zwany w Polsce także oberżyną, coraz częściej gości na naszych stołach. Co trzeba wiedzieć o bakłażanie? Ano to, że nie tylko jest smaczny,…

Magia czarnej jagody i borówki amerykańskiej
|

Magia czarnej jagody i borówki amerykańskiej

Jagody, małe okrągłe owoce, które nasze babki uważały za antidotum prawie na wszystko: przeziębienia, słaby wzrok, dolegliwości trawienne. Jagody nie dość, że smaczne, mają też masę zbawiennych oddziaływań na nasz organizm. Czarne jagody i amerykańskie borówki to kopalnia przeciwutleniaczy – są jednymi z najbogatszych w przyrodzie źródeł korzystnych dla zdrowia fitoskładników. Działają przeciwzapalnie i zwalczają…

Rajski grejpfrut
|

Rajski grejpfrut

Jego łacińska nazwa to Citrus paradisi, rajski owoc. Odkryty na Barbadosie w XVIII wieku, jest najprawdopodobniej krzyżówką pomarańczy i pomelo. Istnieje kilka odmian grejpfrutów – są grejpfruty białe, różowe i zielone. Różnią się między sobą smakiem i słodyczą, aromatem, mają też różną ilość składników odżywczych. Niezależnie jednak od tego, które grejpfruty wybierzesz, korzystnie wpłyną one…

Potęga bananów

Potęga bananów

Wszyscy je znamy. Słodkie, kremowe, pyszne, zastępują nam cukierki i inne słodkie przyjemności. Banany je i lubi każdy: dzieci, dorośli i seniorzy. Dostępne w sklepach przez cały rok, stanowią niedrogą, smaczną i wygodną przekąskę. Uważa się, że banany pojawiły się najpierw w Malezji jakieś 4000 lat temu, skąd zawędrowały na Filipiny i do Indii. W…

Pomidorowe zdrowie

Pomidorowe zdrowie

Pomidory znamy wszyscy, z sałatek, pomidorówki, keczupu i spaghetti bolognese. Nie wszyscy z nas wiedzą, że pomidor, którego naukowa nazwa brzmi Lycopersion esculentum, to w istocie jadalna jagoda rośliny, której łodygi i liście są trujące. Pomidory przybierają najróżniejsze kształty, rozmiary i kolory: od pomidorków koktajlowych do wielkich pomidorów malinowych, od pomidorów czerwonych, przez pomarańczowe, żółte,…