Cud równowagi pH

Cud równowagi pH

Ostatnimi czasy wiele mówi się o zakwaszeniu organizmu, media bombardują nas reklamami kolejnych wspaniałych środków odkwaszających, które zapewne tak nam pomogą jak leki na grypę czy katar, które likwidują infekcje w kilka sekund, przynajmniej w reklamie… O produktach alkaizujących i zakwaszających organizm uczyłam się na dietetyce. Jednak przyznam szczerze, na krótkim wykładzie się skończyło. Powracanie…

Dlaczego powinniśmy się suplementować
|

Dlaczego powinniśmy się suplementować

Zmiany jakie zaszły w naszym trybie życia jak również środowisku naturalnym w przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Z jednej strony pożywienie jakie dostarczamy każdego dnia naszemu organizmowi, nie jest już jakościowo tak dobre jako to, które spożywali nasi rodzice czy dziadkowie. W 700-1000 kg przetworzonej przemysłowo żywności, jaką zjadamy w przeciągu…

Zdrowa dieta czyli jaka?  Krótkie podsumowanie tego co wiemy lub wiedzieć powinniśmy
|

Zdrowa dieta czyli jaka? Krótkie podsumowanie tego co wiemy lub wiedzieć powinniśmy

Z dnia na dzień obserwuję, że coraz więcej moich znajomych przechodzi na „jasną stronę mocy“ czyli zaczyna uprawiać mniej lub bardziej systematyczną aktywność fizyczną, Biegają, zapisują się na siłownię, ćwiczą z popularnymi fitneskami lub chociaż spacerują dłużej z psem. Super! Odpowiednia ilość ruchu może zastąpić niejedno lekarstwo, ale żadne lekarstwo nie zastąpi aktywności fizycznej. O roli sportu napiszę…

Pikantna rzodkiewka
|

Pikantna rzodkiewka

Rzodkiewki kojarzą się z wiosną prawie tak mocno jak kwitnące jabłonki. Okrągłe lub podłużne, czerwone, białe, lub biało-czerwone są ostre lub słodkie w smaku. Soczyste, pełne cennego błonnika i ubogie w kalorie są nieodzowną częścią zdrowej diety, przyczyniają się też do smukłej sylwetki. Rzodkiewka wywodzi się z Chin i była na tych terenach wzmiankowana już…

Pyszna gruszka
|

Pyszna gruszka

Gruszki każdy z nas zna, większość z nas je bardzo lubi. Dlatego z pewnością miło będzie przeczytać, że gruszki są nie tylko pyszne, ale zdrowe i dietetyczne. Ten słodki owoc na świecie występuje w wielu różnorodnych odmianach, gruszki jakie znamy w Polsce są odmianami tzw. gruszki europejskiej. Drugi rodzaj gruszek – z wyglądu bardziej przypominających…

Seler to nie feler
|

Seler to nie feler

Dzisiaj chcę napisać Wam parę słów o korzyściach prozdrowotnych selera naciowego. Większości kojarzy się on zapewne z typową przekąską proponowaną na dietach odchudzających. Faktycznie. Seler naciowy, niezwykle ubogi w kalorie, składający się w 95% z wody nie tylko sprzyja zgrabnej sylwetce, ale i dobrze nawadnia organizm. Ba! Seler uchodził już od czasów starożytnych Rzymian za…

Kwaśna cytryna
|

Kwaśna cytryna

Wszystko jedno, czy kojarzona z Orderem Uśmiechu, czy z gorącą herbatą, cytryna jest niezwykle popularnym i powszechnie konsumowanym owocem. Cytryny pochodzą z pogranicza Indii i Chin, gdzie uprawiane były już 2 500 lat temu. Są krzyżówką cytrona i limy, do Europy trafiły dzięki wyprawom krzyżowym w okresie średniowiecza. Ten niezwykle wyrazisty w smaku owoc słynie…

Czerwona moc buraków
|

Czerwona moc buraków

Buraki jako dzikie warzywo pochodzą z północnej Afryki i zanim je jeszcze uprawiano, wśród kultur pierwotnych jadano tylko liście buraków. Dopiero starożytni Rzymianie upowszechnili jedzenie bulw buraczanych, a zwyczaj ten w północnej Europie zaszczepili „barbarzyńscy” najeźdźcy Imperium Rzymskiego. Polakom kojarzą się z barszczem, ćwikłą i tartymi buraczkami do kotleta. Buraki to tak „pospolita” jarzyna w…

Smakowite Winogrona
|

Smakowite Winogrona

Jedzone w całości, w sałatkach, jako sok, rodzynki, czy wino – winogrona stanowią aromatyczny, pyszny i ekscytujący dodatek do naszej diety. Czy wiedziałeś, że winogrona, nie dość, że są smaczne, to sprzyjają także zdrowiu? Już w starożytności zauważono właściwości prozdrowotne winogron, wówczas stosowane były m.in jako środek na skaleczenia i rany, a także naturalny wspomagacz…

Oberżyna czyli bakłażan
|

Oberżyna czyli bakłażan

Bakłażan to niby jarzyna, ale w istocie botanicznie jest owocem, konkretnie jagodą. Pochodzi z Indii, w Europie uprawiany początkowo jako roślina ozdobna, później doceniono jego wykwintny smak i stał się wytwornym smakołykiem. Zwany w Polsce także oberżyną, coraz częściej gości na naszych stołach. Co trzeba wiedzieć o bakłażanie? Ano to, że nie tylko jest smaczny,…

Poświąteczne porządki

Poświąteczne porządki

Wszyscy lub prawie, wszyscy to znamy. Mówisz sobie: tym razem w święta nie przejem się. Spróbuję tylko paru potraw, w niewielkich ilościach i nie będę miał dolegliwości trawiennych. Akurat. Już po wieczerzy wigilijnej jesteś przejedzony, a kolejne dni świętowania sprawiają, że boli Cię żołądek, masz wzdęcia i ogólnie czujesz się ociężały. Warto w trakcie świątecznego…