Magia czarnej jagody i borówki amerykańskiej
|

Magia czarnej jagody i borówki amerykańskiej

Jagody, małe okrągłe owoce, które nasze babki uważały za antidotum prawie na wszystko: przeziębienia, słaby wzrok, dolegliwości trawienne. Jagody nie dość, że smaczne, mają też masę zbawiennych oddziaływań na nasz organizm. Czarne jagody i amerykańskie borówki to kopalnia przeciwutleniaczy – są jednymi z najbogatszych w przyrodzie źródeł korzystnych dla zdrowia fitoskładników. Działają przeciwzapalnie i zwalczają…

Rajski grejpfrut
|

Rajski grejpfrut

Jego łacińska nazwa to Citrus paradisi, rajski owoc. Odkryty na Barbadosie w XVIII wieku, jest najprawdopodobniej krzyżówką pomarańczy i pomelo. Istnieje kilka odmian grejpfrutów – są grejpfruty białe, różowe i zielone. Różnią się między sobą smakiem i słodyczą, aromatem, mają też różną ilość składników odżywczych. Niezależnie jednak od tego, które grejpfruty wybierzesz, korzystnie wpłyną one…

Dlaczego warto pić soki?
|

Dlaczego warto pić soki?

Soki świeżo wyciskane z warzyw, owoców i ziół są coraz popularniejszym dodatkiem do naszego codziennego menu. Punkty, które sprzedają świeże soki i koktajle znajdują się już prawie na każdym kroku w większych i mniejszych miastach. Wielu dietetyków proponuje terapię sokami jako środek na choroby cywilizacyjne, na schudnięcie, oczyszczenie i dożywienie. Niektórzy jednak mówią, że soki…

Dieta dla mózgu
|

Dieta dla mózgu

Wielu z nas pracuje intelektualnie, uczy się, musi zapamiętywać fakty, przypominać sobie o ważnych sprawach. Gdy się starzejemy, chcemy uniknąć schorzeń takich jak demencja, czy choroba Alzheimera. Pragniemy być sprawni nie tylko fizycznie, ale i intelektualnie, chcemy być bystrzy i w dobrym nastroju. Naukowcy nie są jeszcze do końca pewni, czy dieta jest tak samo…

Przepis na długowieczność?
|

Przepis na długowieczność?

Wszyscy chcielibyśmy żyć długo w dobrym zdrowiu, ciesząc się życiem i dobrą kondycją. Jak uniknąć chorób cywilizacyjnych oraz przykrych dolegliwości wieku starczego? Jak dożyć setki? Jaki styl życia obrać, by nasze życie miało jak najwyższą jakość? Spróbuję odpowiedzieć na te pytania w niniejszym artykule. Ile promowanych diet, tyle pomysłów na to, jakie jedzenie przyniesie nam…

Zdrowe, smaczne, slow food
|

Zdrowe, smaczne, slow food

Wszyscy doświadczamy w swym życiu pośpiechu, sztuczności, powierzchowności i przelotności wrażeń. Komercja osacza nas na każdym kroku. Producenci chcą sprzedawać dużo, konsumenci chcą kupować dużo (i tanio). Bary fast food i galerie handlowe wypełnione są po brzegi. Produkcja towarów, które są popularne i reklamowane, znajduje się w rękach niewielkiej ilości ogromnych koncernów. Drobna, lokalna produkcja…

SUPER OWOC – AWOKADO
|

SUPER OWOC – AWOKADO

Czy jadłeś już dziś swoją porcję awokado? Jeśli nie – lepiej sięgnij po jego żółtawy miąższ. Awokado mimo że tłuste i kaloryczne, jest niezwykle zdrowym owocem. Pomoże Twemu sercu, mózgowi, oczom i Twojej talii. Dietetycy zalecają nawet codzienne spożywanie tego super-jedzenia. Awokado jest niezwykle pożywne, nie tylko dzięki swojej kalorycznej zawartości, ale też dzięki masie…

AFRODYZJAKI – co jeść dla miłosnych uniesień?
|

AFRODYZJAKI – co jeść dla miłosnych uniesień?

Afrodyzjaki w kuchni są czy ich nie ma? Chociaż naukowcy są sceptyczni co do wartości naturalnych „podsycaczy” libido, od zawsze poszukiwano produktów, pomagających uwodzić, dających większą miłosną przyjemność i poprawiających seksualną wydolność. Wiele artykułów żywnościowych zawiera składniki, które pobudzają krążenie, polepszają ukrwienie, czy stymulują produkcję hormonów. Może jedzenie nie zrobi z Twojego mężczyzny Casanovy, a…

Dieta dla serca
|

Dieta dla serca

Tak przy okazji zbliżających się walentynek postanowiłam poruszyć temat diety przyjaznej naszemu sercu “dieta dla serca”, wszak “kocha się sercem, a każdy je ma…” Choroby serca i wylewy to jedne z najczęstszych przyczyn przedwczesnej śmierci na świecie. Wszyscy chcemy żyć jak najdłużej i w jak najlepszym zdrowiu. Co zrobić, by uchronić się przed nadciśnieniem, niewydolnością…

Ryż brązowy
|

Ryż brązowy

Dziś kilka słów o ryżu brązowym. Ryż jest obecnie dość powszechny w naszej kuchni, jednak nadal ten najczęściej kupowany, to ryż biały – przetworzony i pozbawiony prawie całego swojego bogactwa, które jest w ryżu brązowym. Jeśli więc jeszcze nie próbowałaś/łeś ryżu brązowego postaram się zachęcić Cię do włączenia go do swojego jadłospisu. Pełnoziarnisty ryż brązowy…

Kilka słów o dietach
|

Kilka słów o dietach

Wielu z nas chce schudnąć. Jedni ze względów zdrowotnych, inni ze względów estetycznych. Dietą chcemy także poprawić kondycję naszych organizmów, ochronić się przed groźnymi chorobami i zapewnić sobie długowieczność. Który plan żywieniowy wybrać? Jest ich przecież tyle. O każdym z nich można by (a najczęściej już to uczyniono) napisać niejedną książkę. Zwykły konsument może mieć…

Kilka słów o miodzie

Kilka słów o miodzie

Miód to od wieków synonim słodyczy, dobrobytu i zdrowia. Wszystkich jego zastosowań nie sposób wymienić w krótkiej notce. Spróbujmy skupić się na tych najpopularniejszych. Miód to słodki przysmak, przez mamy i babcie polecany na przeziębienie. W Starożytności uważany był za specyfik gwarantujący długowieczność, a Kleopatra używała go do pielęgnacji urody. Jak jeść miód, żeby wpłynął…

Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)

Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)

Produkty GMO (ang. genetically modified organisms) a więc nic innego jak żywność genetycznie modyfikowana są przedmiotem namiętnych sporów na forum publicznym. Prawie połowa Polaków deklaruje, że są skłonni płacić więcej za żywność, byle GMO uniknąć. Czy jest się czego obawiać? Czy powinniśmy unikać produktów GMO, czy też możemy je bezpiecznie konsumować? Żywność genetycznie modyfikowana została…

Jedzmy jarmuż!

Jedzmy jarmuż!

Okrzyknięty najzdrowszym produktem świata jarmuż był jedzony już w Starożytności – między innymi przez starożytnych Rzymian. Jest kopalnią minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Na Zachodzie panuje moda na jedzenie jarmużu, która dochodzi już do Polski. To warzywo jedzą celebryci, blogerzy kulinarni i politycy. Jak możesz skorzystać na jedzeniu jarmużu? Czytaj dalej. Jarmuż należy do rodziny kapustowatych,…

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?
|

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Spopularyzowana przez celebrytów dieta bezglutenowa zyskuje rzesze fanów wśród zwykłych ludzi, którzy chcą zrzucić kilogramy i cieszyć się dobrym zdrowiem. Czy jedzenie bezglutenowe jest rzeczywiście korzystne? Czy jest kolejną, przemijającą, bezwartościową modą? Gluten jest to zespół dwóch białek roślinnych występujących głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu, także do pewnego stopnia w owsie. Sam gluten jest bez…