Dziś kolejny ultraszybki przepis na obiad, czyli kasza gryczana z grzybami
Porcje: 2-3
Czas przygotowania do 15 minut.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej (palonej lub nie w zależności od preferencji)
- ok. 2 łyżki oleju
- opakowanie zupy grzybowej Hortex
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy kaszę, chwilę przesmażamy, zalewamy wodą (mniej więcej 1 cm nad powierzchnią kaszy, w razie potrzeby wodę można dolać), solimy, wrzucamy 2-3 liście laurowe i 3-4 ziarnka ziela i gotujemy. W woku lub patelni rozgrzewamy olej wrzucamy zawartość zupy, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości grzybów, jakieś 7 minut max. Następnie kaszę łączymy z warzywami, dosalamy, dopieprzamy i gotowe!